Ջուլիետա Սահակյանի բուժարանը
Խնձորն ու առողջությունը (տեսանյութ)
Հայաստանում խնձորենին մշակվել է առնվազն 4500 տարի առաջ, որի մասին վկայում է կավե տախտակների վրա գրված աքքադական արձանագրությունը (տե՛ս, Ն. Ադոնց, «Հայաստանի պատմություն» ): Հին աշխարհում խնձորենին դասվել է առավել խորհրդավոր բույսերի շարքին, այն ընդգրկվել է դրուիդների օրացույց-գուշակարանում (տե՛ս Ջ. Սահակյան, «Պահապան ծառերի բուժիչ զորությունը»):
Խնձորենու օրերը հաջորդում են ձմեռային ու ամառային արեւադարձերի օրերին (23.12-01.01 ու 25.06-04.07): Գիտնականները 2010թ. ավարտել են խնձորենու տեսակների գենոմի ուսումնասիրությունները: Նրանք գտել են, որ Գոլդեն Դելիշեզ տեսակի խնձորենու գենոմը ընդգրկում է 57000 գեն, իսկ ժամանակակից այլ տեսակների «նախահայրը» Սիլվերսի խնձորենին է: Սակայն նրանք կարծում են, որ խնձորենի անտառայինից նույնպես բազմաթիվ տեսակներ են առաջացել: Վերջինի բնօրրանը Սեւ ու Կասպից ծովերի միջեւ ընկած տարածքներն են: Խնձորենու օգտակար նյութերը հավասարակշռված են, որի շնորհիվ այն ունի առողջացնող ազդեցություն մարդու բոլոր օրգանների ու համակարգերի վրա: Խնձորենի անտառայինի տերեւը C վիտամինի ու ֆլավոնոլների շտեմարան է, որոնք հատկապես շատ են ձմեռային տեսակների երկար պահպանվող պտուղներում:
Կվերցետին ֆլավոնոլի գլիկոզիդ հանդիսացող ռուտինի ու C վիտամինի համատեղ ազդեցության շնորհիվ մաքրում են արյունատար անոթները, նվազում է սիրտանոթային ու հիպերտոնիկ հիվանդությունների զարգացման հավանականությունը: Կվերցետինը կանխարգելում է պուրինների փոխակերպումը միզաթթվի, ունի հակաբորբոքային ազդեցություն ուղեղի բջիջների վրա, օգտակար է հիպերտոնիկ հիվանդության դեպքում:
Պտղում պարունակվող ֆլավոնոլ կեմպֆերոլը կանխարգելում է քաղցկեղի զարգացումն ու պաշտպանում է սրտանոթային համակարգը, ուժեղացնում է ինսուլինի ազդեցությունը, նպաստում է ոսկերի ամրացմանն, ունի հակաալերգիկ, հակաբորբոքային, հակաբակտերիալ, նյարդապաշտպան հատկություն:
Գիտնականները կարծում են, որ կեմպֆերոլը նպաստում է նիհարելուն ու նվազեցնում է ծերացման ընթացքը: Նիհարեցնող ազդեցություն ունի նաեւ կեղեւվում պարունակվող ուրսոլաթթուն, որն ուժեղացնում է ինսուլինի ազդեցությունը, նվազեցնում է գլյուկոզայի պարունակությունն արյան մեջ, պաշտպանում է հյուսվածքները, ունի նորագոյացությունների ու նույնիսկ քաղցկեղի բջիջների աճը կանխարգելող ազդեցություն: Խնձորի պտղամսում պարունակվում է զգալի քանակությամբ բոր՝ 245մկգ 100գ հումքի մեջ: Բորը կարգավորում է մակրոտարրերի փոխանակումը, անհրաժեշտ է տարեց մարդկանց ու հատկապես դաշտանադադարի շրջանում գտնվող կանանց, քանի որ կանխարգելում է օստեոպորոզի զարգացումը:
Բորի ու ուրսոլաթթվի համատեղ ազդեցությունը նպաստում է մկանների զանգվածի եւ ուժի ավելացմանը, լավացնում է հիշողությունը:
Բորը լավ է յուրացվում մարդու օրգանիզմում, 1 օրվա անհրաժեշտ չափաբաժինը 0.3-1մգ է, վերին թույլատրելի սահմանը՝ 13մգ: Խնձորն անփոխարինելի է ուժասպառության ու հիպոտոնիայի դեպքերում, քանի որ, բացի գլյուկոզայից (11.4%) ու ֆրուկտոզայից (16.7%), պարունակում է դրանց յուրացմանը նպաստող քրոմ (10%), վանադիում (12.5%), կոբալտ (10%), ֆլավոնոլներ, ուրսոլաթթու ու ճնշումը կարգավորող միկրոտարր ռուբիդիում (63%): Խնձորը պարունակում է քլորոգենաթթու, որն իջեցնում է ճնշումն ու, հավանաբար, ունի ճարպերն «այրող» ու հակադիաբետիկ հատկություն:
Խնձորի սերմ: Խնձորի պտուղը պարունակում է յոդ, որը հիմնականում կենտրոնացած է սերմերի մեջ ու, հարկ է նշել, որ դրա քանակությունը շատ քիչ է՝ 2մկգ (կամ 1.4%): Սերմը պարունակում է ճարպայուղ, որը պաշտպանում է սաղմը, ամիգդալին ու դրա բեկորը հանդիսացող լիտրիլ ու ֆերուլաթթու: Ֆերուլաթթուն արտադրվում է ֆենիլալանինից, պարունակվում է սուրճի, խնձորի, արտիճուկի (տե՛ս, Ջ. Սահակյան, «Արտիճուկ. Առասպելական դեղաբույս...», Med. Practic. 2015) արախիսի, նարնջի սերմերում, նաեւ բրնձի, ցորենի, վարսակի, անանասի բջիջների թաղանթում: Զգալի քանակությամբ ֆերուլաթթվի գլիկոզիդներ է պարունակվում վուշի սերմում՝ 410մգ/100գ, շատ է նաեւ գարեհատիկում: Ֆերուլաթթվի լավագույն մատակարար է ոսկեհազարուկ սովորականի (Centaurium erythraea) վերգետնյա մասը:
Ֆերուլաթթուն սրճաթթվի նախորդն է, մասնակցում է լիգնանների գոյացմանը, օգտագործվում է վանիլինի արտադրությունում:
Հավանաբար, կարող է արդյունավետ լինել կրծքագեղձի ու լյարդի քաղցկեղի կանխարգելման համար: Ինչ վերաբերում է ամիգդալինին ու լիտրիլին, ապա 1-2 խնձորի սերմում դրանց քանակը չնչին է: Գիտնականները գտել են, որ ամիգդալինն ունի հակաճառագայթային ազդեցություն: Ուսումնասիրվել է նաեւ խնձորի օգտակար հատկությունների կապը պտղի կեղեւի գույնից: Պարզվել է, որ խնձորն, անկախ գույնից, կանխարգելում է ուռուցքների առաջացումն օրգանիզմում: Կարմիր խնձորը խթանում է ուղեղի աշխատանքը: Խորհորդ է տրվում ուտել միզապարկի ու միզուղիների հիվանդությունների դեպքում: Դեղին խնձորը լավացնում է սրտի աշխատանքը, սրում է տեսողությունը, նպաստում է օրգանիզմի դիմադրողականության բարձրացմանը: Կանաչ խնձորի պտղամսում համեմատաբար բարձր է պեկտինի պարունակությունը: Խնձորի բոլոր տեսակաները նպաստում են ոսկրերի ամրացմանը, սակայն կանաչն առավել օգտակար է: Խնձորի թթվահամ տեսակներն օգտակար են ստամոքսահյութի ցածր թթվայնության ժամանակ, իսկ քաղցրը խորհուրդ է տրվում ստամոքսի խոցի դեպքում, ցանկալի է եփած վիճակում: Խնձորի հյութը կարգավորում է աղեստամոքսային համակարգի, լյարդի, երիկամների աշխատանքն ու, ամենակարեւորը, նպաստում է քաշի նվազեցմանը:
Զգուշացում: Ենթաստամոքսային գեղձի հիվանդությունների դեպքում խնձորի չափաքանակը սննդակարգում պետք է սահմանափակել:
Նիհարեցնող թեյ: Հարկավոր է 3 միջին չափի խնձոր ու սեւ սալորի չափով կոճապղպեղի արմատ: Բաղադրիչների քերուկը լցրեք 400 մլ եռացող ջրի մեջ, 15 րոպե եփեք թույլ կրակի վրա փակ տարայում, թրմեք 15 րոպե, քամեք, հումքը մզեք, հեղուկը խառնեք եփուկին: Խմեք 150-ական մլ ուտելուց 1 ժամ հետո:
Դիմադրողականությունը բարձրացնող: 4 խնձորի քերուկին խառնեք 2 ճ.գ. սոխի ու 10 ճ.գ. դդմի հյութեր, 2 թ.գ. մեղր: Կերեք մեկական ճ.գ., օրը 4 անգամ, ուտելուց առաջ: Սակավարյունություն: Մանրացրեք 1 խնձոր, 5-ական սեւ սալորի ու ծիրանի չիր, 1 ճ.գ. մասրենու պտուղ, 1 ճ.գ. չամիչ, լցրեք ջերմապահի մեջ, ավելացրեք 1 լ եռջուր, 10 ժամ թրմեք, քամեք: Խմեք 200-ական մլ, օրը 5 անգամ, կես թ.գ. մեղրի հետ:
Խնձորը պարունակում է երկաթ, որը գտնվում է ատոմար (ազատ) վիճակում, ինչի շնորհիվ լավ է յուրացվում օրգանիզմում: Երկաթը եւ այլ օգտակար նյութերն ավելի շատ են պտղաչրի մեջ: Օգտակար է հաստ աղու քրոնիկ բորբոքման դեպքում, նպաստում է օգտակար միկրոֆլորայի ձեւավորմանն աղիներում: Խնձորի չիրն ունի միզամուղ հատկություն, կանխարգելում է էնդեմիկ խպիպի զարգացումը, քանի որ պարունակում է զգալի քանակությամբ յոդ: Եփուկն ու թուրմը նպաստում են աղերի փոխանակման գործընթացքի կարգավորմանը եւ այդ պատճառով օգտակար են միզաքարային հիվանդության ու հոդատապի պարագայում: Խնձորի չիրը մանրացրեք, 50գ հումքը 2 ժամ թրմեք ջերմապահում 500 մլ եռջրի մեջ, խմեք օրվա ընթացքում:
Վարիկոզ: 100 գ խնձորը կտրատեք, լցրեք 200 մլ եռջրի մեջ, 8 ժամ թրմեք ջերմապահում: Առավոտյան թուրմը քամեք, խմեք 100-ական մլ նախաճաշից ու ընթրիքից 1 ժամ առաջ: Իսկ խնձորը տրորեք ու կերեք: Շարունակեք 20 օր:
Տեսանյութը` հեղինակի
Կարդացեք նաև
Բուժիչ նամակներ Փյունիկյան արմավենին մինչև 8 մ բարձրությամբ խոշոր, երկար տերևներով սլացիկ ծառ է։ Պտուղները կազմում են խիտ ողկույզներ, որոնց երկարությունը և տրամագիծը չափվում են մի քանի մետրով...
Յուրաքանչյուր սերմ հայտնվելով բարենպաստ պայմաններում` փոքրիկ ծիլ է տալիս, որը կախված գենետիկ ծրագրից` դառնում է խոտաբույս, թուփ, ծառ, լիանա, ջրիմուռ, և այլն։ Մարդը հնագույն ժամանակներից հասկացել է...
Բուժիչ նամակներ Ոզնենիների ենթաընտանիքը (Echinops) ընդգրկում է մոտ 125 տեսակներ. պատկանում է բարդածաղկավորների ընտանիքին։ Հայաստանում հանդիպում են ոզնենիների մոտ մեկ տասնյակ տեսակներ...
Թաղաղուազգիների ընտանիքին (Xanthorrhoeaceae, Asphodelaceae ենթաընտանիքի) պատկանող բազմամյա միաշաքիլավոր խոտաբույսերի, թփերի, հազվադեպ՝ ծառերի ու լիանաների ցեղ է, որի գիտական անվանումը...
Շրթնածաղկավորների (Labiatae) կամ նույնն է խուլ եղինջազգիների ընտանիքին պատկանող միամյա կամ բազմամյա, երկշաքիլավոր խոտաբույսերի ցեղ է: Ըստ The Plant List (2013) Խուլ եղինջ ցեղը ընդգրկում է 30 տեսակներ...
Մատնունի ցեղն ընդգրկում է մոտավորապես 300 (այլ տվյալներով՝ 500) տեսակներ, որոնք վարդազգիների ընտանիքին պատկանող միամյա կամ բազմամյա, երկշաքիլավոր խոտաբույսեր են: Ցեղի անվանումն առաջացել է լատիներեն...
Աստղածաղկավորների ընտանիքին պատկանող միամյա կամ բազմամյա երկշաքիլավոր խոտաբույսերի ցեղ է, որն ընդգրկում է մոտավորապես 59 տեսակներ: Ցողուններն ուղղահայաց են, ամուր: Կազմում են հավաքված կամ տարածված...
Զանգակազգիների (Campanulaceae) ընտանիքին պատկանող ավելի քան 80 ցեղերից մեկն է: Զանգակների ցեղն ընդգրկում է մոտավորապես 475 (GRIN) տեսակներ, որոնք միամյա, երկամյա կամ բազմամյա խոտաբույսեր են: Դասակարգում...
Գորտնուկազգիների (Ranunculaceae) ընտանիքին պատկանող միամյա, երկամյա կամ բազմամյա բույսերի ցեղ է, որն ընդգրկում է Հյուսիսային կիսագնդի բարեխառն գոտիներում, Նոր Զելանդիայում ու Ավստրալիայում...
Աստղածաղկավորների (Asteraceae) ընտանիքին պատկանող երկամյա կամ բազմամյա, երկշաքիլավոր, քիստավոր խոտաբույսերի ցեղ է: Ընդգրկում է մոտ 250, ըստ The Plant List ցանկի` 484 ենթատեսակներ, որոնք հիմնականում...
Դանդուռ բանջարանոցայինը միամյա բույս է, պատկանում է դանդուռազգիների ընտանիքին (Portulacaceae), որն ընդգրկում է ավելի քան 100 տեսակներ: Ըստ որոշ տեղեկությունների հայտնի է եղել ավելի քան 10.000 տարի առաջ...
Կորնգանը (Onobrychis Adans) բակլազգիների ընտանիքի բազմամյա, հազվադեպ՝ միամյա, խոտաբույս է կամ` թուփ: Լատիներեն գիտական անվանումը ծագում է հունարեն «onos»` ավանակ եւ «brich»` կրծոտել բառերից...
Անմոռուկների (Myosotis) ցեղը պատկանում է գաղտրիկազգիների (Boraginaceae) ընտանիքին: Հայտնի են անմոռուկի 50 տեսակներ, որոնք Եվրասիայում, Ամերիկայում, Հարավային Աֆրիկայում, Ավստրալիայում ու Նոր Զելանդիայում...
Ծիրանենու պտղաչիրն օրգանիզմն ամրացնող հրաշալի մթերք է, որի 100գ զանգվածի էներգետիկ արժեքը 241 կկալ է: ՌԴ «Будьте здоровы» (Спец. выпуск, 21.2012) խմբագրակազմը առաջարկում է հիվանդություններից ապաքինվող...
Բատատը [Ipomoea batatas (сладкий картофель, батат)] պատատուկազգիների ընտանիքին պատկանող բազմամյա բույս է, իսկ մորմազգի պատատեսը (կարտոֆիլ)՝ այսինքն «քաղցր կարտոֆիլ» անվանումը, որեւէ գիտական հիմք չունի...
ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ
- Ժողովրդական դեղամիջոցներ
- Հղիություն. 4-րդ ամիս
- Հղիություն. 7-րդ ամիս
- Կոճապղպեղ նույնն է՝ իմբիր, Ginger եւ Zingiber Officinale
- «Արագիլ» հիմնադրամը ստեղծված է՝ օգնելու անպտղությամբ տառապող զույգերին. Կարինե Թոխունց
- Հղիություն. 6-րդ ամիս
- Հղիություն. 2-րդ ամիս
- 4-7 ամսական երեխաների սնուցումը
- Ամուսնական առաջին գիշերը
- Ընկերության մասին
- Ինչպես ազատվել անցանկալի մազերից
- Խնձորը` պզուկների դեմ. ազատվիր նրանցից 1 գիշերվա ընթացքում
- Պարզվում է ապագա երեխայի սեռը կախված է մայրիկի սնունդից
- Դդում
- Հիվանդություն, որը փոխում է մեր կյանքը` կրծագեղձի քաղցկեղ
- Կոճապղպեղ՝ նիհարելու համար (կոճապղպեղի թեյ)
- Սեռական գրգռում
- Արգանդի միոմա. նախանշանները, պատճառներն ու բուժումը
- Երիցուկ դեղատնային - Ромашка аптечная - Matricaria chamomilla L.
- Չիչխանի օգտակար հատկությունները
- Հղիություն. 1-ին ամիս
- Քարավուզ (նույն ինքը՝ նեխուր)
- Ինչպես ազատվել բերանի վատ հոտից`պարզ միջոց
- Դիմակներ` մազերի համար
- Կրծքի ցավե՞ր ունեք. ինչ անել
- Ընդհանուր տեղեկություններ մարմնի համակարգերի մասին
- Հեշտոցային արտադրության պատճառները. մասնագետի անդրադարձը
- Բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի ախտահարումը սովորական բշտախտի ժամանակ (սկիզբը` նախորդ համարում)
- Ընտրություն ըստ հորոսկոպի
- Հիվանդություն, որի համար պետք չէ ամաչել (թութք)
- Հղիությունը և նախապատրաստվելը դրան
- Խոսենք այդ մասին. ձեռնաշարժություն
- Երբ գլխացավն ախտանիշ է: Հանճարեղ և օժտված մարդկանց հիվանդություն
- Լեղաքարային հիվանդություն. բուժման մեթոդները
- Սեռական թուլության առաջին նախանշանները. news.am
- Ուլտրաձայնային դոպլերոգրաֆիա (երկակի (դուպլեքս) անոթների)
- Էկզեմայի տեսակները և բուժումը
- ՈւՆԱԲԻ: Արևելյան բժշկության գաղտնիքները
- Իրիդիոսքրինինգ
- Գամմա-դանակը նշտարի փոխարեն